Rata şomajului – în creştere în Sălaj

Rata şomajului înregistrată în Sălaj la finalul lunii august 2012 a fost de 5,57 la sută, cu 0,14 procente mai mare decât în luna precedentă, numărul total al şomerilor înscrişi în prezent în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă fiind de 5.918. „Datele centralizate arată că, faţă de sfârşitul lunii iulie, numărul şomerilor din evidenţele AJOFM a crescut cu 150 de persoane, fiind astfel înregistraţi 5.918 şomeri. Din acest total, aproximativ 2.000 de şomeri sunt indemnizaţi, iar restul nu beneficiază de indemnizaţie”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, Constantin Sârcă,
Numărul şomerilor indemnizaţi este în creştere faţă de luna iulie cu 242 de persoane, în timp ce numărul şomerilor care nu beneficiază de indemnizaţie a scăzut cu 92 persoane ajungând la 3901, situaţie datorată în principal, solicitării indemnizaţiei de şomaj de către absolvenţii promoţiei acestui an, după expirarea celor 60 de zile de la absolvirea studiilor, în care aceştia se aflau înregistraţi ca persoane în căutare de loc de muncă.
Potrivit sursei citate, ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor este de 65,9 la sută, a celor indemnizaţi 34,1 la sută, iar ponderea femeilor în numărul total de şomeri este de 44,1 la sută. Comparativ cu luna august a anului trecut, rata şomajului este mai mică cu 0,18 la sută.

Mediul rural are cei mai mulţi şomeri

Directorul AJOFM Sălaj a declarat că majoritatea sălăjenilor fără loc de muncă – circa 4.300 – au domicliul în mediul rural, populaţia din comunele judeţului având mai mari dificultăţi decât orăşenii în privinţa angajării. „În bazinul municipiului Zalău avem peste 2.600 de şomeri, în bazinul oraşului Şimleu Silvaniei avem aproximativ 1.500 de persoane fără loc de muncă, în timp ce în bazinul oraşului Jibou sunt peste 1.800 de şomeri”, a adăugat Constantin Sârca.
În ceea ce priveşte repartizarea pe categorii socio-profesionale, statisticile arată că 67,7 la sută din şomerii care se adresează AJOFM Sălaj în vederea găsirii unui loc de muncă au nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 24,8 procente, iar cei cu studii universitare – 7,5 procente.
Din punct de vedere al structurii şomerilor pe grupe de vârstă, reprezentative sunt ponderile pentru grupa de vârstă cuprinsă între 40-50 de ani (25,9 la sută), urmată de categoria tinerilor sub 25 de ani (23,5 la sută), a celor cu vârsta cuprinsă între 30-40 ani (22,8 la sută), a celor cu vârsta de peste 50 de ani(19,7 la sută), şi a persoanelor între 25 şi 30 ani( 8,1 la sută).
Numărul absolvenţilor care se află în evidenţele AJOFM în această perioadă este de 890, din care 660 sunt cu studii medii, 200 cu studii superioare şi 30 au studii primare şi profesionale.

Scoşi din evidenţe

În cursul lunii august, numărul total de şomeri intraţi în evidenţele AJOFM a fost de 968 persoane, din care 503 persoane au fost nregistrate ca şomeri indemnizaţi, în timp ce 465 de persoane au fost înregistrate ca şomeri neindemnizaţi.
Totodată, în cursul aceleiaşi luni, au ieşit din evidenţele instituţiei respective 818 şomeri, din care 120 prin încadrare în muncă, 135 – ca urmare a expirării perioadei de indemnizaţi şi 562 – ca urmare a suspendării, încetării indemnizaţiei de şomaj din diferite motive şi şomeri neindemnizaţi care nu au solicitat menţinerea cererii de loc de muncă.

Sălajul în topul naţional

Potrivit sursei citate, la nivel naţional, rata şomajului a înregistrat valoarea de 4,9 la sută la finalul lunii august, cea mai mare rată a şomajului este de 9,06 la sută în judeţul Teleorman, iar cea mai mică de 1,80 la sută în judeţul Ilfov.În acest top al judeţelor, cu o rată a şomajului de 5,57 la sută, Sălajul se situează pe locul 17.
Analizând situaţia şomajului pe regiuni de dezvoltare, în regiunea Nord-Vest rata şomajului a înregistrat valoare de 4,09 la sută, în timp ce în celelalte regiuni a înregistrat următoarele valori:Bucureşti -2,04 la sută, Centru – 5,41 la sută, Nord-Est – 5,44 la sută, Sud – 6,17 la sută, Sud-Est – 5,55 la sută, Sud-Vest – 7,42 la sută şi Vest – 3,38 la sută.

One Thought to “Rata şomajului – în creştere în Sălaj”

  1. Anonim

    eu nam loc de munca si nici nu sunt somaj vreau sa intreb cum pot sa pot sa ma luati in evidenta ca persoane in cautare de loc de munca

Leave a Comment